Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie

 Tribuna Invatamantului


Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie, propune ministrul Muncii, Raluca Turcan, care invită reprezentanții ministerelor să-și prezinte propria viziune.

Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie bugetari.

Salariul de bază în sistemul public va fi de 2.300 de lei. Suma reprezintă salariul minim brut pe economie. Este viziunea ministrului Muncii, Raluca Turcan asupra salarizării din sistemul public.

La finalul ședinței de Guvern, Raluca Turcan a declarat că a fost adoptat, în primă lectură, un memorandum în acest sens. Astfel, în baza acestui document, toate ministerele vor trebui să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public.

„Am solicitat tuturor ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public. Plecând de la nişte principii pe care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a identificat ca fiind necesare. În primul rând să existe o unitate în privinţa salariului în plată care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei. Este nivelul salariului minim brut pe economie”, și-a prezentat propria propunere ministrul Raluca Turcan.

Salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie

Ministrul Muncii a menţionat şi o serie de condiţii privind sporurile, subliniind că acestea nu trebuie să depăşească 20% din nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, Raluca Turcan a precizat că unele dintre acestea trebuie să fie acordate în sumă fixă.

„Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază. Să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse şi sistemul sporurilor să fie revizuit radical. Unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiţii de muncă identice. Altele să fie eliminate, iar în domeniile respective să se prefere o reaşezare pe grila de salarizare a salariilor”, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit spuselor sale, sporurile trebuie generate de un anumit tip de activitate sau pentru motivarea salariaților. Astfel, susține, Raluca Turcan, acestea sporuri să ducă la creșterea performanței funcționarilor publici.

Firmă de consultanță internațională plătită din PNRR

Ministrul Muncii intenționează să angajeze o firmă de consultanță care să stabilească criteriile de performanță pentru instituțiile publice. Aceasta va fi plătită cu banii din Programun Național de Redresare și Reziliență.

„Pentru stabilirea acestor indicatori de performanţă ai instituţiilor publice intenţionăm ca prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să accesăm fonduri pentru plata consultanţei de la o instituţie financiară internaţională de prestigiu. Care să ne pună la dispoziţie o analiză a modului în care trebuie să evaluăm şi să definim aceşti indicatori de performanţă”, a precizat Turcan.

Ministrul Muncii a estimat că va fi necesar un an pentru finalizarea proiectului de lege.

„Nu avem o presiune foarte mare a timpului, pentru că nu dorim să facem lucrurile improvizat. Iar o lege care trebuie să ţintească un caracter unitar să ne trezim, de fapt, că este dominată de excepţii. Aşadar, ne-am propus cam un an de zile să putem să pregătim acest act normativ de o importanţă dominantă, covârşitoare. Astfel încât, într-adevăr, în sistemul public de salarizare să putem spune că am făcut un pas serios de reformă”, a spus Raluca Turcan.

45 de comentarii:

 1. Dece nu salariul minim din vestul Europei?....vă bateți joc de români...

  RăspundețiȘtergere
 2. Dece nu salariul minim din vestul Europei?....vă bateți joc de români...

  RăspundețiȘtergere
 3. Reintroduceți tranșele de vechime,20 ani vechime nu este egal cu 40 ani vechime.E corect,sporurile să fie în sumă fixă.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu înțeleg de ce economisiți tot din salariile oamenilor, in condițiile in care nu suntem nici pe departe ajunși la salariul din restul Europei, dar in schimb preturile la absolut tot, de la alimente de baza la textile, sau scumpit enorm ajungând astfel la preturile din UE!!!!. Motivație 0 atât pentru a rămâne in țară cat si pentru a presta servicii de înaltă calitate așa cum doriți in toate domeniile!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vino ma și muncește în privat dacă nu îți convine. Poți sa negociezi și salariu de 10000 lei!/luna, dar sa vedem ce patron îți satisface dorinta...

   Ștergere
  2. Fă învățământul privat...și vin! Doamne ce idioți spălați pe creier! Și poliția să fie privată, cretinilor? Toți tejghetarii sunt mari capitaliști! Rataților!

   Ștergere
  3. Lăsați vraja cu munca la privat. În Brașov sunt firme care plătesc peste 3 mii salariu + transport gratuit + 1 masă gratis. Pentru un simplu muncitor, așa că cei cu privatu, ciocu mic. IT-stii au și 2-3mii euro. Lasă că pe privat vă rezolvă tanti Raluca scurt, ca să nu mai strigați că bugetarii au salarii mari, vorba aia nu dorii răul altuia. V-ați făcut-o cu mâna voastră.

   Ștergere
  4. Asta sa tampita la cap...ori e proasta, ori e redusa mintal !

   Ștergere
 5. Un glonț în cap la toți politrucii care vin cu idei tâmpite ca și ei.Vânduți Occidentului pentru ca țara să fie vândută și ea pe nimic,de la resursele solului,subsolului până la forța de muncă ieftină.

  RăspundețiȘtergere
 6. Daca la bugetari nu le convine sa mearga la privat nu sa comenteze si sporuri pentru ce ca stau pe scaun la calculator

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu va doresc sa stați toată ziua la calculator sa va îmbolnăviți ochii și sa aveți probleme cu coloana, dar poate ar trebui! Nu atimsi fi asa pornit pe cei e lucra la calculator și au răbdare sa butuneze atâtea cifre!

   Ștergere
  2. Amice esti idiot si spalat pe creieras.

   Ștergere
  3. Esti frustrat cred ca nu ai luat examenul, pacat !!

   Ștergere
  4. Am senzatia ca cei care comenteaza confunda salariile unor anumiti bugetari cu salariile amaritilor de bugetari. 20% sunt..exagerat de mari iar 80% exagerat de mici. Abia au cu ce supravietuii. Bugetar este si medicul si politistul si pompierul si profesorul etc. Cei care lucreaza in primarii si ministere nu depasesc 20% din nr tota de bugetari. Referitor la munca in privat...cred ca multi habar nu au ce se intimpla in realitate: salariul minim in cartea de munca iar restul bani negrii. Un muncitor in constructii are pe cartea de munca 3000 lei sau chiar mai putin daca este prins cu doar 2 ore. In realitate fara minim 250 lei zi nu vine nimeni. Basca bonuri transport etc

   Ștergere
  5. De ce nu cereti salariul minim si pentru parlamentari, fara sporuri si fara imunitate. Fara alte job-uri, exemplu profesori la universitati sau altele. Macar sa avem toti aceleasi drepturi.

   Ștergere
 7. Ar fi bine ca și ,,demnitarii/aleșii" locali și centrali adică : Consilierii locali,județeni ,primarii preșdinții de c.j. ,deputații,senatorii,miniștrii și președintele țării să fie trecuți în randul funcționarilor publici cu statutul de ,,angajat pe durată determinată" pe timpul exercitării mandatului,ca să platească și ei impozite și contribuții !!!

  RăspundețiȘtergere
 8. CITIȚI DECLARAȚIA EI, NU TITLURILE ȘI COMENTARIILE ZIARIȘTILOR IMPOSTORI! ACESTEA (TITLURILE ȘI COMENTARIILE) NU AU NICI O LEGĂTURĂ CU DECLARAȚIA EI. ESTE O MARE FĂCĂTURĂ A UNOR ZIARIȘTI NENOROCIȚI!

  RăspundețiȘtergere
 9. Sa fim sănătoși ca astfel de oameni tot o sa avem

  RăspundețiȘtergere
 10. Va dati seama cine propune?Proasta asta nu a lucrat o ora in viata ei si e MINISTRUL MUNCII?E noaptea mintii!

  RăspundețiȘtergere
 11. Sper să nu mai fiți peste un an la putere. Pe noi timpul ne presează!

  RăspundețiȘtergere
 12. Hai că a apărut la cârmă cine trebuie. V ati luat țara înapoi, fraierilor. Veți avea salarii ca n occident. Alooo diaspora, nu va intoarceti in tara? Curge laptele si mierea pe drum! Ce m..e ati luat cei care i ati ale 🤣🤣🤣acum să aveti parte de ei până la capăt, doar voi i ați ales.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diaspora e la spanac, capsuni s.... Acolo unde e locul ei! Diaspora de care cred ca vorbiti nu mai exista - sunt medicii cu Spiru, economisti cu facultatea Banatul-Timisoara din Oradea.......

   Ștergere
 13. Gata!Ai găsit soluția?Și eu care credeam ca e esti deșteaptă,pe tine te-am votat?Vaiiiiiiiii

  RăspundețiȘtergere
 14. Și cine dracu mai stă la stat? Rămân doar miniștrii? Că nu vor veni nici cei din privat. Cum naiba mai încasează statul taxe și impozite dacă nu mai ai salariați? Vorbiți să vă aflați în treabă

  RăspundețiȘtergere
 15. Stați liniștiți salariați ai statului! Ați trait voi momente în care să se taie din banii"esentialilor" și din pensiile specialilor? Voi sunteti "aleșii " deasupra tuturor și considerați de toate partidele intangibili.Dna Turcan nu stie ce vorbeste, are grijă dl Orban să nu se rătăcească oile care aduc voturi.

  RăspundețiȘtergere
 16. Salariu mediu brut pe economie este 5349 lei (aici intra bugetarii si privatii), Salariu mediu brut la stat este de 8549 lei (aici intra doar bugetarii, platiti din ce produce privatul !!?). Va las sa faceti comparatie si sa spuneti ce vreti de Turcan........

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai, sa analizeze bugetarii de lux și apoi sa comenteze!

   Ștergere
 17. d-na Turcan, la studentii care au depasit varsta de 26 ani si sunt in curs de finalizare Master sau la a 2 a facultate, nu va ganditi? Va rog lasati- i si pe ei cu 50% din gratuitate la trabsport caci multi din ei nu mai lucreaza cu aceasta pandemie si sunt pe cale sa renunte la studii. Sunt foarte multi studenti din aceasta categorie! Va rog frumos sa reganditi conditiile de gratuitate ptr. studenti si sa - i includeti si pe ei!

  RăspundețiȘtergere
 18. Cei din privat isi castiga singuri banii, ce de la stat primesc banii de la privati. Deci cei care platesc trebuie sa hotarasca, asa e oriunde...La magazin cumperi ce vrei tu sau ce crea vanzatorul? Trebuie redusa la maxim birocratia si digitalizata. Daca se poate in Estonia, tara ex-comunista, la noi de ce nu s-ar putea?
  Propun instalarea de camere video in sali de clasa, de operatie, oriunde lucreaza functionari de stat sa vedem si noi pentru ce-i platim. As da salarii mari celor care muncesc, celorlati minim pe economie sau i-as da afara.

  RăspundețiȘtergere
 19. Să începeți chiar de sus să tăiați salariile de la guvernanți ,de la miniștrii, senatori,parlamentari,magistrați și pensiile speciale că acolo sunt salarii și pensii nesimțite!

  RăspundețiȘtergere
 20. Bine va face, sa ne f. diaspora ca ei au salarii de 3000 de euro si voteaza pentru noi si ne spun cum sa traim !! Dar au plecatca nu au putut sa traiasca cu salari de 2300 lei , mai bine sluga la straini pe 3000 si tara care ia crescut si educat sau pisat pe ea ! Daca am fi toti tradatori ce ar face Raluca pe ea!!

  RăspundețiȘtergere
 21. Cred ca ar trebui sa se calculeze bazat pe salariul mediu pe economie al sectorului privat. Salariul minim e arbitrar pe cand cel mediu al sectorului privat arata starea economiei si e o referinta a cat poate da un angajator unui salariat. Apoi media sectorului de stat sa fie exact cat media sectorului privat, astfel sa nu mai auzim de pareri ale privatilor fata de cei de la stat si invers. Cand cineva de la stat vrea salarii mai mari sa ceara direct sefilor ierarhici sa isi scada salariile. De asemenea in aceste medii ar trebui sa fie incluse toate sporurile

  RăspundețiȘtergere
 22. Amărâta asta nu știe ce-i ăla SALARIU, nu știe ce-i ăla SALARIU MINIM PE ECONOMIE, nu știe CRITERIILE pe baza cărora se calculează salariul minim...
  Tanti asta n-a auzit în viața ei de LEGEA nr. 284 din 28 decembrie 2010, art. 5, lit. c, de exemplu... Săraca, mi-e și milă de ea, da' mai milă mi-e de bugetarii care stau ca oile la tăiere... Deși alții ar zice că stau CA PROȘTII, da-i treaba lor...

  RăspundețiȘtergere
 23. Stimata dna ministru, in sistemul bugetar sunt foarte multi oameni care muncesc din greu, si care merita mai mult decat deja se ofera.... Exemplu... Centre pentru persoane cu dizabilitati, spitale, sistemul de asistenta sociala, care a fost aproape de populatie, in aceste momente grele, etc.... Nu mai generalizati, mai scoateti nasul din minister, sa observati realitatea, nu statisticile pe care le primiti de la diversi pseudosociologi.... Daca va referiti strict la functionarii din ministere, si daca va mai si deranjeaza ca nu aveti aceeasi culoare politica, atunci, incepeti de acolo.... Daca va mai vedeti colegii din parlament ca dorm..... Platitii sub salariul minim pe economie.... Daca vreti sa faceti nani, recuperati prejudiciile de la colegii dvs di lumea politica si a acolitilor lor.... Mai latati l naibii de capitalism salbatic.... Nu vedeti ca si americanii se lasa de el.... Daca aveti impresia ca toti bugetarii au salrii de lux, va inselati.... Invepeti prin a va taia voua salariile, prin a reduce numarul de trantori din parlament, si prin eliminarea pensiilor specialo-nesimtite.... Fiti mai corecti, si o sa vedeti ca o sa obtineti mai multi bani la buget.... Tot de la palmasi v ati gandit sa taiati.... Ma opresc aici, caci bunul simt incepe sa ma paraseasca, si vrea sa va demonstrez ca sunt un bugetar decent...

  RăspundețiȘtergere
 24. Fa fufa dracului!Te pun pe tine sa traiesti cu salariul minim pe economie si apoi sa vorbesti!Toti incompetentii de la guvernare sa aibe salariul minim pe economie!

  RăspundețiȘtergere